۳۱ اردیبهشت ۱۳۸۶، ۱۲:۰۶

/ ادیان جهان و انعکاس اخبار مرتبط با آنها در خبرگزاری مهر /

تقویت روابط بین دینی میان ادیان ابراهیمی سراسر جهان

تقویت روابط بین دینی میان ادیان ابراهیمی سراسر جهان

خبرگزاری مهر - گروه دین و اندیشه: درمیان اخبار منعکس شده هفته گذشته می‌توان به‌وضوح تقویت فعالیتهای بین‌دینی را مشاهده کرد که این امر در حمایت خاخامهای یهودی از مدافعان خانواده کاتولیک، تأکید پاپ بر ضرورت همکاری اسلام و مسیحیت و امضای تفاهم نامه کلیسای ارتدکس روسیه و خارج کشور بیشتر هویدا است.

به گزارش خبرگزاری مهر،  پاپ بندیکت شانزدهم رهبر کاتولیکهای جهان طی دیدار با اسقفهای مالی همکاری میان این دو دین ابراهیمی که پیروان آنها اکثریت جمعیت جهان را تشکیل می دهند مورد تأکید قرار داد.

پاپ همکاری مسلمانان و مسیحیان را ضروری دانست

پاپ از این حقیقت که مؤمنان کاتولیک روابط صمیمی خود را با همتایان مسلمان حفظ کرده اند ابراز رضایت کرد و افزود: ضروری است که به منظور تعمیق دانش خود از دین اسلام ، روابط دوستان و همکاری مفید میان مسلمانان و مسیحیان صورت گیرد.

بندیکت تصریح کرد: هویت هر جامعه باید بتواند در احترام متقابل بروز پیدا کند، در این میان به رسمیت شناختن تنوع جامعه ملی و اولویت قائل شدن برای همزیستی صادقانه در سطح جامعه بسیار میسر واقع می شود. در تلاش مشترک برای عدالت، وحدت و صلح، همکاری و در کنار یکدیگر بودن میسر است.

از 5/11 میلیون نفر جمعیت مالی در غرب آفریقا 90 درصد را مسلمانان و 2 درصد را کاتولیکها تشکیل داده اند.

حضور پاپ در مراسم بزرگداشت مولوی

به عنوان بخشی از برنامه گفتگوی میان ادیان که از سوی شورای پاپی فرهنگ و سفارت ترکیه در واتیکان برگزار می شود روز 5 ژوئن (15 خرداد) رقص سماع مولوی در واتیکان برگزار شده و پاپ بندیکت شانزدهم به همراه کاردینالها و مقامات عالی رتبه واتیکان و ایتالیا در این مراسم شرکت خواهند کرد.

عمر فاروق بلویرانلی مدیر دسته اجرا کنندگان موسیقی صوفی قونیه اظهار داشت: این فعالیتها از سوی وزارت فرهنگ و توریسم ترکیه به مناسبت نامگذاری امسال به عنوان سال مولانا برگزار می شود .اعتقاد داریم این رویداد گامی انضامی در زمانی محسوب می شود که گفتگوی بین ادیان در آن در کانون توجه قرار دارد. 

پاکستان، هلند، بوسنی و هرزگوین به عنوان بخشی از برنامه های خود در سال مولانا رقص سماع را اجرا می کنند. در روز 5 ژوئن(15 خرداد) علاوه بر رقص سماع یک نسخه ایتالیایی از مثنوی به عنوان شاهکار این فیلسوف مسلمان قرن سیزدهمی به پاپ بندیکت شانزدهم اهدا می شود.

وی افزود: دنیس کلیچر از سفارت ترکیه در واتیکان گفت: گروه اجراکنندگان موسیقی صوفیسم قونیه پس از رقص سماع کنسرت صوفی برگزار می کنند و این رقص سماع نخستین بار است که در واتیکان اجرا می شود. این برنامه با حمایت وزارت فرهنگ و توریسم ترکیه و همچنین وزارت امور خارجه با هدف گرامی داشت مولانا در سال 2007 به مناسبت تولد هشتصدمین سالگرد وی برگزار می شود. اعتقاد دارم پاپ بندیکت شانزهم پس از خواندن نسخه ایتالیای مثنوی تحت تأثیر قرار خواهد گرفت.

خاخامهای یهودی از راهپیمایی کاتولیکها در دفاع از خانواده حمایت کردند

یکهزار نفر از خاخام های یهودی ایالات متحده روز گذشته از تظاهرات کاتولیکها که با حمایت از بنیان خانواده در ایتالیا و لهستان برگزار شد، حمایت کردند.

به گزارش خبرنگار مهر، خاخام یهودا لوین سخنگوی ائتلاف خاخامی آمریکا و اتحادیه خاخام های ارتدکس آمریکا و کانادا به نمایندگی از یکهزار خاخام یهودی بیانیه ای را برای برگزار کنندگان تظاهرات دیروز 23 اردیبهشت ماه در رم و ورشو ارسال کردند. این بیانیه ها در تظاهرات دیروز که با حمایت از خانواده و اعتراض به قانونی شدن ازدواج همجنسگرایان برگزار شده بود، قرائت شد. خاخام لوین به شدت از میلیونها نفری که به لحاظ اخلاقی از خانواده دفاع کرده و به تلاشهایی که در راه قانونی شدن ازدواج همجنسگرایان صورت می گیرد، اعتراض کرد  .

وی افزود: ترویج مسائل مربوط به همجنسگرایان مشکل اخلاق و تروریسم اخلاقی محسوب می شود که گستاخانه ارزشهای اولیه جامعه را از بین می برد. خاخام لوین در کنگره جهانی خانواده ها در لهستان گفت: امروز چند هزار نفر از مؤمنان باتقوا در این راهپیمایی شرکت کرده اند تا درباره راه حل هایی که می توان برای حمایت از خانواده ارائه داد تصمیم گیری کنند. وی از شرکت کنندگان در کنگره خواست بیانیه ای صادر کرده و طی آن از رهبران دینی تمام ادیان، مذاهب و فرق در تمام نیایشگاه ها بخواهند به جامعه دینی خود درباره ارزشهای خانواده احترام بگذارند.

پاپ برای سفر به فاطیما ابراز تمایل کرد

هیئتی که به نمایندگی از پاپ به مناسبت سالروز ظهور حضرت مریم (س) بر سه کودک پرتغالی به فاطیما سفر کرده بودند اعلام کردند پاپ بندیکت شانزدهم برای دیدار از معبد ماریان در فاطیمای پرتغال ابراز تمایل کرده است.

 کاردینال آنجلو سودانو وزیر سابق امور خارجه  به نمایندگی از هیئت پاپی که برای جشن نودمین سالگرد ظاهر شدن مریم مقدس (س) در فاطیما به پرتغال سفر کرده بودند  یکشنبه 23 اردیبهشت ماه در گفتگوی کوتاهی با مطبوعات، تمایل پاپ را برای سفر به دهکده فاطیما تصریح کردند.

کاردینال سودانو به نقل از پاپ گفت: اگر خداوند به من سلامتی بدهد به  فاطیما سفر می کنم.

این کاردینال کاتولیک که به عنوان رئیس کالج کاردینالها فعالیت می کند خطاب به خبرنگاران با قطعیت گفت: روزی پاپ را در این دهکده ملاقات خواهید کرد.

گفته می‌شود سه دختر چوپان در سنین نوجوانی روز ‪ ۱۳‬ماه مه سال ‪ ۱۹۱۷‬در این مکان موفق به زیارت حضرت مریم شده‌اند. کلیسای کاتولیک بعدها در شهر فاطیما زیارتگاهی ساخت که هر ساله افراد بسیاری از سراسر دنیا برای زیارت به آنجا سفر می‌کنند. بیش از دهها هزار نفر از سراسر جهان هر ساله در تاریخ 13 می در مراسم گرامیداشت ظاهر شدن حضرت مریم(ع) در این مکان حضور می‌یابند.

سلف بندیکت شانزدهم به عنوان رهبر کاتولیک‌های جهان، از زمانی که به عنوان پاپ منصوب شد سه بار از این مکان دیدار کرده و در سفری که درسال ۱۹۹۱ به این مکان داشت دقایقی را با خواهر لوئیسا (بازمانده سه کودکی که حضرت مریم بر وی ظاهر شد) گذراند. 
 
دولت بلژیک دخالت در لغو سفر دالایی لاما را تکذیب کرد

وزیر خارجه بلژیک هرگونه دخالت در لغو برنامه سفر دالایی لاما برای شرکت در دومین همایش سالانه رهبران ادیان و علمای دین را تکذیب و تصریح کرد: لغو برنامه از سوی شخص دالایی لاما صورت گرفته است.

رهبر معنوی بودائیان تبت قرار بود روز جمعه در نشست گروههای تبتی در بروکسل حاضر شود اما دو روز پیش از آن سفر خود را لغو کرد و طی بیانیه ای اظهار داشت که دولت بلژیک تحت فشارجمهوری خلق چین در لغو این سفر نقش داشته است.

در این بیانیه مشخص نشده بود چه نوع فشاری از سوی دولت چین اعمال شده است اما دالایی لاما این عامل را به سفر اخیر ولیعهد بلژیک به چین نسبت داد.

کارل دوگرت وزیر امور خارجه بلژیک دیروز طی یک سخنرانی در سازمان ملل گفت که وی برای دالایی لاما ویزا صادر کرده و آماده استقبال از رهبر معنوی بودائیان تبت بود. دالایی لاما کاملا آزاد بود که به بلژیک سفر کرده و در این همایش سخنرانی کند، اما خود این برنامه را لغو کرد.

وزیر امور خارجه بلژیک همچنین اظهار داشت که مقامات چینی را از ارائه ویزا به دالایی لاما مطلع کرده و چینی ها واکنش منفی نشان داده اند. این در شرایطی است که دوگرت به وجود فشار بر بلژیک از سوی دولت چین اشاره ای نکرد.

هفته گذشته ستاد تبت آزاد مستقر در لندن، بلژیک را به تسلیم شدن در مقابل چین متهم کرد و از دوگرت خواست برای تمایل خود نسبت به قربانی کردن ارزشهای بلژیک و دستور گرفتن از یک رژیم سرکوب گر برای منافع اقتصادی عذرخواهی کند.

بلژیک نیز چون دیگر کشورهای اروپایی خواستار گسترش تجارت با چین است، روز پس از اعلام لغو برنامه سفر دالایی لاما به بلژیک چین نسبت به توسعه روابط سایر کشورها با دالایی لاما هشدار داد.

سخنگوی وزارت خارجه چین تأکید کرد که دالایی لاما شخصیت دینی محسوب نمی شود، بلکه شخصیتی سیاسی است که خواستار استقلال تبت از چین بوده امری که چین آن را نمی تواند بپذیرد.
 
رهبران دینی آمریکا برنامه توسعه سلاح هسته ای آمریکا را تقبیح می کنند

ائتلافی از رهبران دینی سراسر ایالات متحده اقدام ابتکاری را برای به حداقل رساندن و صفر کردن بودجه هایی آغاز کردند که برای تولید کلاهکهای هسته ای مورد استفاده قرار می گیرند.

به گزارش خبرنگار مهر، کشیش دکتر باب ادگار، دبیر کل شورای ملی کلیساهای آمریکا این اقدام ابتکاری را این هفته با سخنرانی در کلیسای متودیست آلامو، کالیفرنیا آغاز کرد.

دکتر ادگار اعلام کرد: باید از خودمان سؤال کنیم که چرا می خواهیم به ساخت سلاح هایی که جان میلیاردها نفر را گرفته و قدرت از بین بردن انسان را دارد ادامه دهیم و به جای آن راه های نجات جان انسانها را به عنوان مخلوق خداوند بررسی نکنیم. اگر ما قدرت ساخت وسیله ای برای کشتار انسانها در اختیار داریم در آن صورت از قدرت حفظ جان انسان ها نیز برخوردار هستیم.

جسیکا ویلبانکس مدیر سازمان ملی همکاری دینی که از کلیسای اپیسکوپال، انجمن اسلامی شمال آمریکا و مرکز تشکیل شده، گفت: درخواست دولت به منظور ساخت کلاهکهای هسته ای نه تنها غیر اخلاقی و غیر ضروری محسوب می شود بلکه مخاطره آمیز است و اگر ملت دیگری دست به چنین اقدامی می زد بی شک آمریکا در یک مسابقه تسلیحاتی دیگر شرکت می کرد.

طرح دولت بوش به منظور ساخت کلاهکهای هسته ای جدید دست کم نیازمند 150 میلیارد دلار از منابع دولتی است.

کشیش رک شلوسر، مدیر اجرایی شورای کلیساهای کالیفرنیا اظهار داشت: صرف چنین مبلغی برای توسعه سلاح آن هم زمانی که انسانهای بسیاری به چنین مبالغی نیاز دارند غیر اخلاقی است. در کالیفرنیا مردمی زندگی می کنند که برای خدمات درمانی و بهداشتی خود پول کافی ندارند، اما دولت به فکر گسترش غیر ضروری تسلیحات هسته ای است.

در ژانویه 2007 هفتاد و چهار گروه دینی و فرقه ای در ایالات آمریکا بیانیه ای در اعتراض به طرحهای آمریکا برای توسعه سلاح های هسته ای خود صادر کردند و طی آن به ریاکاری ایالات متحده در توسعه سلاح های هسته ای اشاره کردند چون در شرایطی که خود به دنبال سلاح هسته ای است دیگر کشورها را از داشتن آن منع می کند.

جان رینواتر، مدیر اجرایی سازمان اقدام صلح غرب گفت: جوامع دینی آمریکا پیشتر این اقدام را مورد ارزیابی قرار داده اند و اعتقاد دارند اگر زندگی بشر برای ما ارزشمند است بنابراین نباید هیچ فعالیتی برای تولید سلاح هسته ای صورت پذیرد.
 
دیدار رهبران کلیسای ارتدکس روسیه و خارج از کشور

پاتریاک روسیه و رهبر کلیسای ارتدکس خارج از کشور به منظور تقویت وحدت دو کلیسا دیدار کردند.

متروپلیتن لاروس رهبر کلیسای ارتدکس خارج از کشور با الکسی دوم رهبر کلیسای ارتدکس پشت درهای بسته دیدار خواهند کرد، که رئیس دپارتمام روابط خارجی کلیسا در پاتریاک مسکو و اسقف ارتدکس روسیه آلمان در این دیدار شرکت کردند.

متروپلیتن لاروس به منظور امضای توافقنامه قانون اصولی کلیسایی با هدف اتحاد کلیسای ارتدکس روسیه و کلیسای خارج از روسیه به مسکو سفر کرده است. هئیت کلیسای ارتدکس روسیه خارج از کشور از هفت اسقف، 58 کشیش و 21 دیکون تشکیل شده است. این دیدار در محل اقامت پاتریاک مسکو صورت گرفته و به برگزاری مراسم تشریفاتی در کلیسای مسیح منجی منتهی شد.

در زمان شوروی سابق کلیساهای ارتدکس روسیه خارج از کشور ارتباط با کلیسای داخل روسیه را قطع و کلیسا را به همکاری با حکومت خدانشناس متهم کردند. حتی بعد از فروپاشی شوروی سابق آنها مدت زمان زیادی نمی توانستند قبول کنند که روسیه تغییر کرده است.  در عمل گفتگو میان دو کلیسا از سال 2001 بعد از تغییر مسئولین کلیساهای خارج از کشور  و دوسال بعد از دیدار "ولادیمیر پوتین" با "اسقف "لاور" در نیویورک عملی شد. بعد از آن دعوت برای سفر به روسیه مورد پذیرش قرار گرفت. در سال 2004 اولین دیدار رسمی کلیسای ارتدوکس روسیه خارج از کشور به مسکو انجام و پس از آن روند مذاکرات آغاز شد.

امضای توافقنامه کلیساهای ارتدکس روسیه و خارج کشور

توافقنامه "ارتباط کلیسای" میان کلیسای ارتدکس روسیه و خارج از کشور در کلیسای جامعه مسیحی منجی ، مسکو، روسیه امضا شد.

این سند تاریخی از سوی الکسی دوم پاتریاک ارتدکسهای روسیه داخل کشور و متروپلیتن لاروس رهبر ارتدکسهای روسیه خارج کشور امضا شد. ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه و چند هزار نفر از مؤمنان ارتدکس از جمله ارتدکسهای روسیه خارج کشور و 500 خبرنگار در این مراسم شرکت کردند.

رهبران روحانی دوکلیسا پس از امضای این مراسم، عشای ربانی مشترک و با تشریفاتی را در کلیسای مسیح منجی برگزار کردند. این کلیسا پیشتر توسط استالین دیکتاتور جماهیر شوری منهدم شد و پس ار سقوط اتحاد جماهیر شوروی در سال 1991 بازسازی شد.

متروپلیتن کیریل رئیس دفتر روابط خارجی کلیساهای مسکو ابراز امیدواری کرد که این رویداد به از بین بردن شکاف دردناک میان کلیسای ارتدکس روسیه و خارج کشور کمک کند.

رهبر کلیسای ارتدکس روسیه خارج کشور همچنین به اهمیت این دیدار اشاره کرد و اظهار داشت امضای این سند می تواند به شکاف 90 ساله کلیسا خاتمه دهد.

رهبران دینی فرانسه خواستار ترویج گفتگوی دینی شدند

رهبران دینی فرانسه سکولار تصریح کردند که خواستار ترویج گفتگوی دینی در جامعه فرانسه توسط رئیس جمهور جدید این کشور، سارکوزی هستند.

کشیش ژان آرنولد دوکلرمونت رئیس فدراسیون پروتستانهای فرانسه در پیامی به سارکوزی نوشت: اعتقاد و تجربه ما از گفتگوی عمومی به معنای آن است که ما فکر می کنیم این رویکرد بهترین ضمانت هماهنگی ملی در اجرای وظیفه شما تلقی می شود. به ویژه ما به تمایل شما در راستای احترام و گوش فرادادن به افرادی که به انتخاب دیگری داشتند علاقمند هستیم.

راجر کوکیرمان، رئیس شورای نمایندگی مؤسسات یهودی فرانسه نیز طی پیامی به سارکوزی گفت: اظهارت شما دربرگیرنده امید به فرانسه ای است که باید مصالح را بیاموزد.

در سالهای اخیر و در پرتو رشد جنبشهای دینی جدید و حضور پررنگتر اسلام، اغلب سیاستمداران فرانسه به شدت بر اصول سکولار تأکید کرده و قانون سال 1905 را که طی آن جدای کلیسا و حکومت تصریح شده مجددا بیان می کنند.

اگر چه سالکوزی اظهار داشته می خواهد تعدیل این قانون را بررسی کند.

دوکلرمونت اظهار داشت: این امر روشن است که نیکولا سارکوزی آماده بحث درباره موضوعات دینی است. باید از توانایی وی برای گوش دادن به تمام آرا، مگر هنگام مخالفت قدردانی کرد.

سارکوزی در سال 2004 طی کتابی که درباره دین نوشته بود پیشنهاد کرد که بخش قانون 1905 که دولت را از ارائه کمک هزینه به نهادهای دینی منع کرده باید تغییر کند. به نظر می رسد این پیشنهاد در پاسخ به کمبود تعداد مساجد و راهی برای مقامات محلی در به عهده گرفتن هزینه ساخت ساختمانهای دینی ارائه شده است. سارکوزی را همچنین می توان یکی ازمدافعان سرسخت تأسیس شورای دینی مسلمانان فرانسوی به عنوان یک سازمان پوششی برای گروه های اسلامی دانست، این حمایت هنگام فعالیت به عنوان وزیر کشور که با امور دینی سروکار دارد صورت گرفت.

حدود 80 درصد از جمعیت 60 میلیونی فرانسه کاتولیک، 2 درصد پروتستان، یکش درصد یهودی و بین پنج تا 10 درصد مسلمان هستند.

کد خبر 489785

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha